STREET MIX

Treningi vaj Street mix so razdeljeni v dve starostni skupini, in sicer za učence OŠ od 1. - 4. razreda (street mix 1), ter od 5. - 9. razreda OŠ (street mix 2). Plesalci bodo nadgrajevali plesno znanje, ki so ga pridobili v naši začetni skupini Sončki, osvajali plesne korake in ustvarjali koreografije na popularno glasbo, prav tako se dela na socialnem razvoju plesalca, saj se naučijo prilagajanja ter samodiscipline. Velik poudarek je na poslušanju glasbe , s katero razvijamo občutek za ritem ter muzikaličnost. Vaja zajema več različnih plesnih stilov (sodobni plesi, hip hop, ipd).

 

HIP HOP

Hip hop je mešanica plesnih stilov, različnih idej in kultur. Začetke najdemo v Ameriki, kjer je kulturna raznolikost ustvarjala nove stile. Izvira iz elemenov afro plesov, v vsakem obdobju pa je čutiti vpliv glasbe, ki zaznamuje določeno obdobje. Iz uličnega plesa se je do danes spremenil v plesno disciplino, ki je med drugim lahko tudi tekmovalna.  Old School, Breakdance, Popping, Locking, New Style, Krumping, House… Vse to in še več je hip hop. Pri nas ima hip hop dolgo tradicijo, vedno pa skrbimo za to, da plesalci ob plesu uživajo ob tem pa osvojijo čimveč plesnega znanja. Od osnov jazza, do gibov, ki mejijo na borilne veščine. Poleg plesa pa na vajah delamo na moči, kondiciji, eksplozivnosti in na vseh dejavnikih, ki naredijo ples popoln.

 

SODOBNI PLES

Sodobni ples je slog izraznega plesa, ki združuje elemente več plesnih zvrsti, vključno z modernom, jazzom, liričnim plesom in baletom. Skozi različne plesne pristope si sodobni ples prizadeva povezati telo in um ter neprestano razvijati in iskati inovacije na področju performativnih umetnosti.

Moderni je vrsta plesa, ki odreka strogosti klasičnega baleta, sodobni ples pa je vrsta performativnega plesa, ki se je razvil iz modernega in postmodernega plesa. Moderni se osredotoča na čustva in razpoloženja, sodobni ples pa na ustvarjanje novih tehnik in gibov. Gibi sodobnega plesa so bolj tekoči in lahkotnejši, med tem ko pa so gibi moderna nekoliko bolj strukturirani. Na modern vplivata balet in jazz, medtem ko ima sodobni ples bolj raznolike vplive.

Skozi leto bomo raziskovali telo in gib, muzikalnost ter veščine plesnih koreografij in nastopanja. Različne plesne pristope bomo osvajali preko vodenih plesnih ogrevanj, fizičnih vaj, plesnih nalog, vodene improvizacije, tehnik sproščanja in koreografij. Na osnovi tehničnih vaj sodobnega baleta, moderna in sodobnega plesa bomo nadgrajevali plesno znanje in spodbujali domišljijo plesalcev, da tudi sami uporabijo ples kot sredstvo umetniškega izražanja.